Bedrijvencentra

Hoort u soms praten over bedrijvencentra? Wenst u een onderneming op te starten en kantoren te vinden, starterbegeleiding, ... ?

Er bestaan verschillende types centra: bedrijvencentra of bedrijvenincubatoren, technologiepolen, Europese centra voor de onderneming en de innovatie. Maar waarover gaat het?

Het bedrijvencentrum is een gebouw bestaande uit kantoren en/of werkplaatsen die tijdelijk ter beschikking worden gesteld van meerdere startende ondernemingen. De nieuwe onderneming vindt er naast de lokalen gemeenschappelijke diensten en infrastructuur: telefoon, typedienst, postdienst, kopieerapparaat, fax, computer, ...

De meeste centra bieden ook diensten voor opleiding en begeleiding (boekhouding, marketing, productontwikkeling, ...).

De bedrijvencentra kunnen opgericht worden onder de vorm van handelsvennootschappen of verenigingen zonder winstoogmerk.

Europese centra voor de onderneming en de innovatie (ECOI)

De ECOI zijn ondersteuningscentra voor innoverende ondernemers en KMO's in ontwikkeling. Hun opdracht is bij te dragen tot de creatie van nieuwe generaties innoverende KMO's en tot de ontwikkeling en modernisering van bestaande ondernemingen, in een context van territoriale industriële ontwikkeling. Deze centra worden opgericht door publieke/private partners die een consensus uitdrukken tussen de verschillende regionale en lokale ontwikkelingsactoren en die door de Europese Commissie erkend werden met het kwaliteitsmerk "EB BIC".

De centra zijn een interface tussen de noden van de KMO en het aanbod van gespecialiseerde diensten.

Door hun globale aanpak zijn zij in staat aan de ondernemingen en de territoriale collectiviteiten een geïntegreerd dienstenpakket aan te bieden: 

Dienstverlening aan ondernemingen:

  • precieze diagnose van de behoeften, begeleiding bij het opstellen van de zakenplannen, doorverwijzing naar gespecialiseerde diensten en begeleiding bij het verwezenlijken van de projecten;
  • toegang tot financiering en meerbepaald tot risicokapitaal;
  • organisatie van verschillende vormen van samenwerking tussen ondernemingen en van internationalisering;
  • huisvesting van nieuwe ondernemingen in gebouwen die beschikken over gemeenschappelijke uitrusting en diensten.  

Dienstverlening aan territoriale collectiviteiten:

  • diagnose van de noden van de ondernemingen,  steun bij de uitvoering van openbare maatregelen voor de KMO's, verspreiding van de ondernemingsgeest en van een innovatiecultuur

 

Niet gevonden wat u zocht?