Gereglementeerde beroepen

Sommige beroepen zijn gereglementeerd. Dat betekent dat:

  • alleen bepaalde personen de titel van die beroepen mogen dragen;
  • alleen wie aan bepaalde voorwaarden voldoet, die beroepen mag uitvoeren.

In de proceduregidsExterne link vindt u het overzicht van de gereglementeerde beroepen in België. U vindt er de aanvraagformulieren, de wettelijke bepalingen en de formaliteiten die u moet vervullen voor elk gereglementeerd beroep. Klik op de naam van de vergunning of toelating om meer informatie te krijgen (toepassingsgebied, voorwaarden voor de toegang tot het beroep, …).

U heeft dan verschillende mogelijkheden:

  • U kan de lijst van procedures downloaden en opslaan in pdf-formaat.
  • U kan een één-loket vragen om de vergunning of toelating in uw plaats aan te vragen bij de bevoegde administratie. U moet dan uw gegevens invullenExterne link en een één-loket selecteren. Het één-loket zal zo snel mogelijk contact met u opnemen om u uit te leggen welke documenten u moet bezorgen. Het één-loket kan u doen betalen voor deze dienstverlening.
  • U kan uw aanvraag rechtstreeks bij de bevoegde administratie indienen.

U moet weten dat in België verschillende beslissingsniveaus bestaan die formaliteiten kunnen opleggen. Die formaliteiten kunnen dus verschillen van gewest tot gewest. Dat staat telkens vermeld op de informatiepagina voor de vergunning of toelating.

Op haar website biedt de Europese Commissie een databank aan met een overzicht van de gereglementeerde beroepenExterne link per land. De databank geeft ook de bevoegde autoriteit aan voor elk van de gereglementeerde beroepen.

 

Niet gevonden wat u zocht?