Agrovoeding

De voedingsindustrie is een belangrijke nijverheidssector in België. De belangrijkste subsectoren zijn de vleesindustrie, de zuivelsector, de chocolade-, de suiker- en de drankensector. Bovendien is de voedingsindustrie verbonden met tal van andere economische sectoren, zoals de landbouw, de kleinhandel, de farmaceutische sector, de chemische industrie, de verpakkingsindustrie, de logistiek enz.

Dankzij zijn performante voedingsindustrie trekt België heel wat internationale grondstoffen en intermediaire goederen aan, die tot afgewerkte producten worden verwerkt en vervolgens worden verdeeld in België of uitgevoerd.

Flanders' FOOD

In Vlaanderen werd een competentiepool voor de voedingsindustrie opgericht: Flanders' FOOD. Het gaat om een centraal kenniscentrum waarop ondernemingen uit de sector een beroep kunnen doen om te innoveren.

Meer informatie over 'Flanders' FOOD'Externe link, de competentiepool en het innovatiecentrum voor de Vlaamse voedingsindustrie

De Brusselse pool landbouw en voeding

Hoewel Brussel slechts 3% van de Belgische voedingsindustrie voor zijn rekening neemt, is deze sector voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest niet minder belangrijk. In het kader van het Brussels Agentschap voor de Onderneming (BAO) werd een pool Landbouw & Voeding ontwikkeld. Deze helpt Brusselse ondernemingen die actief zijn binnen een hele reeks domeinen zoals biotechnologieën toegepast op de agrovoedingssector, additieven, verpakkingen, uitrustingen of diensten voor ondernemingen in de agro-voedingssector. De dynamiek die hiermee op gang is gekomen, blijkt uit het feit dat vele grote multinationals uit de voedingsindustrie Brussel uitkozen om er hun Belgische, regionale of Europese zetel te vestigen. Dit is met name het geval voor Nestlé, Danone, Ferrero, Unilever, Coca-Cola en Monsanto.

Meer informatie over de Brusselse pool Landbouw & VoedingExterne link

De Waalse competitiviteitspool agro-industrie

In het kader van zijn 'Plan Marshall 2.groen'Externe link stimuleert en financiert het Waalse Gewest projecten met een vernieuwend karakter, waardoor bedrijven competitief kunnen zijn op het vlak van toegepast onderzoek, innovatie, opleiding en export. De strategische prioriteiten voor de competitiviteitspool agro-industrie kunnen worden samengevat in vier thematische vernieuwingsassen:

  • Voeding-gezondheid
  • Technologische ontwikkelingen
  • Bioverpakkingen voor voeding 
  • Duurzame voedingsindustrieketens

Meer informatie over WAGRALIMExterne link, de Waalse competitiviteitspool agro-industrie (en & fr)

Adressen & websites

Toon alle adressen en websites

Niet gevonden wat u zocht?