Topinfrastructuur

België beschikt over een zeer sterke infrastructuur qua luchthavens, havens, wegennet en spoorwegennet.

Auto- en spoorwegen

Frankrijk, Duitsland en Nederland sluiten naadloos aan op het Belgische wegennet dat met 7 internationale autosnelwegen (1 763 km) tot de top van Europa behoort. Gewestwegen (12 585 km) en provinciewegen (1 349 km) bieden over het hele land inplantingsmogelijkheden voor diverse bedrijfssectoren.

België beschikt ook over een van de dichtste treinnetwerken ter wereld, jaarlijks goed voor 188 miljoen reizigers en meer dan 62 miljoen ton vracht. Hogesnelheidstreinen rijden tot tien maal per dag naar London (111 minuten) en brengen ook Keulen, Amsterdam en Parijs (80 minuten) dichterbij. Alle informatie over het Belgische spoorwegennet vindt u op www.b-rail.beExterne link.

Havens

De Belangrijkste Belgische havens zijn:

Daarbij zijn er enkele grote havens die belangrijke knooppunten zijn voor wereldwijd vrachtvervoer. De haven van Antwerpen is de tweede grootste zeehaven van Europa. Door haar ligging tussen Amerika, Azië en Afrika verzekert Antwerpen korte transittijden naar alle grote wereldbestemmingen.In 2008 verwelkomde Antwerpen bijna 17 000 schepen en behandelde 189,4 miljoen ton goederen. De haven heeft de ambitie om te groeien tot een jaarlijkse goederenoverslag van 300 miljoen ton.

Het uitgebreid binnenlands waterwegennet (1 532 km) verbindt de grote Belgische zeehavens met de Europese binnenwateren. De hoofdrivieren 'Schelde' en 'Maas' en de aansluitende zijrivieren en kanalen bereiken ook zowat alle uithoeken van het land. Het fijnmazige net, het tweede grootste van Europa, biedt uitstekende mogelijkheden voor een volwaardig en milieubewust transportverkeer en helpt de kosten laag te houden.

Luchthavens

Brussels International AirportExterne link heeft een uitgebreid aanbod van Europese en internationale vluchten. Vluchttijden naar de meeste andere belangrijke Europese steden liggen onder de twee uur. De luchthaven was in 2008 goed voor 18,5 miljoen passagiers.

Brussels International Airport staat gekend voor zijn stiptheid maar het is ook een van de snelste vrachtluchthavens. In 2008 heeft de luchthaven maar liefst 661 143 ton vracht verwerkt.

Ook de luchthavens van Luik-BiersetExterne link, CharleroiExterne link (Brussels South), AntwerpenExterne link en OostendeExterne link doen tal van buitenlandse bestemmingen aan. De Franse luchthavens van Rijsel en Parijs en de Nederlandse luchthaven van Amsterdam zijn eveneens vlot bereikbaar.

Niet gevonden wat u zocht?