Dit is Belgisch

België is in hoofdzaak een exportland dat zijn producten over de hele wereld uitvoert. Het is dus niet zo uitzonderlijk dat u een Belgisch product vindt in één of ander exotisch oord. Het gebeurt wellicht dat u een Belgisch product gebruikt zonder het te beseffen en waarschijnlijk heeft u al eens een product in handen dat ooit een Belgische uitvinding was.

Het productenportfolio van België is vrij uitgebreid. De exportproducten die verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van de Belgische uitvoer zijn consumptiegoederen en intermediaire goederen zoals machines, materieel en chemische producten. De lijst gaat verder met in België geassembleerde auto's, kunststoffen, farmaceutische producten, organische chemische producten en metaalproducten. 

België is de grootste exporteur ter wereld van diamanten en tapijten. Plantaardige vezels, chocolade en margarine staan op de tweede plaats en glas staat op de derde. Op de vierde plaats komen eieren, niet-alcoholische dranken en in België geassembleerde auto's.

Wereldbekend zijn Belgische chocolade en pralines van diverse merken (Côte d'Or, Neuhaus, Marcolini, Godiva, Leonidas, Guylian …), dikwijls gemaakt op basis van de producten van wereldleider Barry Callebaut. Ook Belgische bieren zoals Stella, Hoegaarden, Leffe ... en de trappisten (Chimay, Rochefort, Westmalle ...), maar ook water (Spa van Spadel), of nog, Belgisch witloof hoeven geen introductie meer. Idem dito voor de succesvolle modelijnen van Belgische ontwerpers. Maar daar houdt de Belgische creativiteit niet op. We selecteerden voor u enkele producten die ofwel succesvol ofwel markant zijn.

De elegante Belgische blauwe hardsteen (Pierre bleue) met zijn typische zachte tinten vindt zijn weg in heel wat bouwprojecten in binnen- en buitenland.

De koekjes van Jules Destrooper worden gesmaakt door lekkerbekken in 75 landen. Ze zijn zowel te vinden in Harrods in Londen als in Puerto Rico of Australië.

Speculoospasta van Lotus Bakeries, de zachte, smeerbare versie van de speculaaskoek, is al een tijdje onverwacht succesvol in België. In 2009 werden van dit nieuwe product 5,5 miljoen potten verkocht. De smeerpasta kende in datzelfde jaar een bemoedigende start in Frankrijk en Nederland. 

Minder bekend als Belgisch product is de azalea. Deze plant wordt geëxporteerd naar verschillende landen. 33 % van de export gaat naar Frankrijk, dat daarmee de grootste liefhebber van de plant is.

België assembleert niet alleen auto's. Het heeft (op de motor na) een eigen, op-en-top Belgisch merk, de Gillet Vertigo, een luxeproduct om u tegen te zeggen. Tony Gillet is de geestelijke vader van deze wagen die volledig met de hand gebouwd wordt en die van 0 naar 100 km spurt in 3,226 seconden.

Het succesvolle content management systeem (CMS) Drupal dat gebruikt wordt om websites te bouwen en te beheren, is een Belgisch open source softwareproduct. De website van de Belgische eerste minister en die van de Belgische monarchie maakten er al gebruik van en zelfs het Witte Huis in Washington viel voor de charme van het systeem.

De digitale cinemaprojectoren van wereldleider Barco bieden een superieure beeldkwaliteit. Ze zijn over de hele wereld goed ontvangen. Barco was eind 2009 goed voor 40 % van de gedigitaliseerde cinemazalen in de wereld.

Duizenden omroepen gebruiken de slow motion technology van EVS uit Luik. De techniek laat toe om beelden van bijvoorbeeld belangrijke momenten van sportevenementen onmiddellijk vertraagd en vloeiend weer te geven.

De Burj Khalifa (vroeger Burj Dubai genoemd) werd op 4 januari 2010 met zijn hoogte van 828 meter officieel de hoogste toren ter wereld. De toren werd gebouwd door de Belgische groep Besix in opdracht van de Saoedische kroonprins Al Waleed bin Talal.

Een aantal Belgische bedrijven hebben heel wat expertise opgebouwd in de ruimtevaart. Zij bouwden ondermeer de Proba-2, de tweede ESA-satelliet die in België gebouwd werd. Het is de eerste ESA-satelliet die de zon observeert om zo ondersteuning voor de zogenaamde ruimteweersvoorspellingen te bieden. De satelliet werd in november 2009 in de ruimte gebracht.

Belgen hebben in het verleden hun steentje bijgedragen tot het ontdekken, uitvinden en vervaardigen van een aantal nuttige en niet meer weg te denken producten. 

Zo vond Leo Baekeland in 1906 de hittebestendige kunststof bakeliet uit, dat al snel massaal in allerlei producten zoals telefoons, schakelaars, panstelen … gebruikt werd.

Adolphe Sax stelde in 1840 zijn saxofoon voor. Dit muziekinstrument werd immens populair en speelt tot vandaag in de popmuziek en vooral in de jazz een hoofdrol.

Niet gevonden wat u zocht?