België in een notendop

Geografie

België ligt aan de Noordzee in het hart van het oude Europa en wordt omringd door Frankrijk, Luxemburg, Duitsland en Nederland. Het reliëf klimt van de zeespiegel in het noorden tot meer dan 500 meter hoogte in de hoogvlakten van het zuiden. De belangrijkste rivieren zijn de Schelde, de Maas en de IJzer. Het land geniet van een gematigd zeeklimaat. Het Belgisch grondgebied is 30 500 km2 groot en telt meer dan 11 miljoen inwoners. (Lees meer over Geografie van BelgiëExterne link en Fiche van BelgiëExterne link).

Geschiedenis

Hoewel België als land pas in 1830 onafhankelijk werd, kenden onze streken al lang daarvoor een interessante geschiedenis waarin zowel rijkdom als armoede, honger en oorlog ons deel waren. Van de lange middeleeuwse periode viel misschien nog het meest de internationale handel op die grote rijkdom en aanzien voor onze streken bracht. De Belgische streken werden later overheerst door Spanje, Oostenrijk, Frankrijk en Nederland. Menige oorlog werd op ons grondgebied uitgevochten. In 1830 verkreeg ons land na een revolutie de onafhankelijkheid en werden onze definitieve grenzen vastgelegd. Vandaag is het koninkrijk België geëvolueerd naar een federale staat. (Lees meer over de geschiedenis van BelgiëExterne link).

Politiek

België is een constitutionele monarchie en een federale staat die samengesteld is uit gemeenschappen en gewesten. De drie officiële talen van België zijn het Nederlands, het Frans en het Duits. Het staatshoofd heet Koning FilipExterne link en Elio Di Rupo is Eerste MinisterExterne link. De pagina 'De organisatie van de federale staat' geeft u een eerste inzicht in het Belgisch staatsapparaat.

Economie

De Belgen realiseren samen een BBP van meer dan 300 miljard euro (2006) in een economie die voornamelijk exportgericht is. Als we het over de export per hoofd hebben, mag België zich zelfs de grootste exporteur ter wereld noemen. Het land beschikt over een goed ontwikkeld netwerk van autowegen en spoorwegen. Eén nationale (Brussel) en vier regionale luchthavens verzorgen de luchtverbindingen. De belangrijkste havens zijn die van Zeebrugge en Antwerpen, die de vierde haven van de wereld is. De pagina 'Sleutelsectoren' geeft meer informatie over de Belgische economie.

Leven

België beschikt over een infrastructuur die de levenskwaliteit aanlokkelijk maakt. De gezondsheidsvoorzieningen en de sociale zekerheid zijn van hoog niveau. De Belgische gastronomie mag er zijn. We spreken dan niet alleen over Belgisch witloof, heerlijke chocoladecreaties of verfijnde biersoorten die over de hele wereld bekend zijn, maar ook over de creatieve, lekkere Belgische keuken. De eigen vakantieregio van ons land zoals de kust (zon en zee) en de Ardennen (heuvels en wouden) zijn de moeite waard en vlot bereikbaar. Het cultuur- en ontspanningsaanbod is enorm uitgebreid.

Cultuur

Het voortdurende contact met andere volkeren en culturen heeft zijn gevolgen gehad op gebied van kunst en cultuur, zowel in het verleden als vandaag. Op het gebied van architectuur springen in onze steden de eeuwenoude bouwwerken zoals kathedralen, stadhuizen, belforten en kastelen meteen in het oog. De sporen van de Art Nouveau van onder anderen Victor Horta zijn tevens nog ruimschoots aanwezig. De schilderkunst is door de tijden en verschillende stijlen heen blijven verbazen: Vlaamse primitieven, Pieter Paul Rubens, James Ensor, René Magritte, Jean-Michel Folon, Luc Tuymans en vele anderen. Op muzikaal gebied hoorde u vast muziek van Jacques Brel, Toots Thielemans of de operazanger José Van Dam. Strips horen in België bij de kunst. Die leuke strips van Kuifje, Lucky Luke of de Smurfen zijn Belgisch handwerk. In de modewereld hebben de succesvolle zes van Antwerpen versterking gekregen van vele nieuwe namen. In de sport blijft Eddy Merckx nog steeds tot de verbeelding spreken, maar meer recent stonden vooral onze vrouwelijke tennissterren in de spotlights: Kim Clijsters en Justine Henin.

Het gaat in België natuurlijk niet alleen om deze creatieve, sportieve of bekende personen, maar om een heel volk dat open staat voor de wereld en bekend staat om zijn hardwerkende en goedopgeleide werknemers die samen zorgen voor een land waar het goed leven is.

België, een land dat niet alleen uitnodigt tot zaken doen.

De brochure 'België op het eerste gezicht' geeft op een aangename manier een eerste inzicht in België:

Meer informatie over België vindt u op belgium.beExterne link

Niet gevonden wat u zocht?