Investeren in Wallonië

Wallonië, een ideale plek om uw bedrijf te vestigen

Wallonië telt zo'n 3,5 miljoen inwoners en heeft een oppervlakte van 16 844 km². Ongeveer 70 000 bedrijven zijn er gevestigd, voornamelijk KMO's. De officiële taal van Wallonië is het Frans. De administratieve hoofdstad van Wallonië is Namen.

Naast de fiscale maatregelen op federaal vlak steunt Wallonië de bedrijven met fiscale stimuli, hulpmaatregelen en diverse premies.
Het gewest verleent ook bijstand op het vlak van:

  • aanwerving
  • opleiding
  • logistiek
  • onderzoek en ontwikkeling

Alle informatie over investeren of een zaak starten in Wallonië vindt u op de website www.investinwallonia.beExterne link (en).

Kruispunt

Wallonië heeft een strategische ligging aan de kruising van de Germaanse, Latijnse en Angelsaksische cultuur. In Wallonië vindt men trouwens een belangrijke Duitstalige gemeenschap, waarvan het grootste deel vlakbij de Duitse grens woont. 

Op het vlak van de verkeersverbindingen neemt Wallonië een bevoorrechte positie in. Het is centraal gelegen in het Europese wegen- en spoorwegnet met steden zoals Parijs, Keulen, Frankfurt en Amsterdam op minder dan 300 km.

Via het water is Wallonië ook verbonden met de belangrijkste zeehavens in de buurt, zoals AntwerpenExterne link, ZeebrugesExterne link, AmsterdamExterne link en DuinkerkeExterne link. De streek telt ook twee internationale luchthavens, in LuikExterne link en CharleroiExterne link, voor vracht- en personenvervoer.

Marshall Plan Wallonië

Om de competitiviteit van het Waalse Gewest te versterken in sectoren waar het reeds over potentieel beschikt, heeft de Waalse Regering in september 2005 het Marshallplan goedgekeurd. Dit plan werkt volgens vijf assen:

  • competitiviteitspolen
  • ontwikkeling van activiteiten
  • vermindering van de fiscaliteit op de ondernemingen
  • aanmoediging van research en ontwikkeling
  • verbetering van de jobvaardigheden

In het kader van het groene Marshallplan 2.0 heeft de Waalse Regering beslist het polen- en clusterbeleid uit te breiden. Hiertoe werd een budget van 388 miljoen euro voorzien om research-, investerings- en opleidingsprojecten tot een goed einde te brengen. Alle informatie over het Waalse 'Marshall Plan' vindt u op http://www.planmarshall.wallonie.be/Externe link
 
Meer informatie over investeren in Wallonië vindt u op de volgende websites:

Contact

Waals agenstschap voor buitenlandse investeerders 
Namur Office Park
Avenue des Dessus de Lives, 6
5101 Namur-Loyers
Tél: +32 (0)81 33 28 50
Fax: +32 (0)81 33 28 69

Niet gevonden wat u zocht?